Många av världens metropoler kämpar mot luftföroreningar och smog. Tättbefolkade storstäder med oreglerad trafik och närliggande industrier med stora fabriker tillhör de städer man kan ana ha extra stora problem. Andra bidragande orsaker till dålig luft och föroreningar i de städer som har det svårast är oljeproduktion, lädergarverier och skogsskövling.
Vissa länder är så klart värre än andra. Sverige tillhör den bättre delen av skalan länder som har förhållandevis bra luft jämfört med många andra. Stockholm har också krönts till världens mest rena huvudstad. Det finns även länder som utmärker sig på den andra skalan med betydligt större problem och mer utsläpp en andra. Under 2019 hade Indien hela 22 av världens 30 mest förorenade städer. Andra länder som är hårt drabbade av luftföroreningar är Pakistan, Bangladesh och Kina som är det landet som står för 30% av hela världens luftföroreningar. Även Afghanistan är ett land med stora problem. Under 2017 räknar man med att 26 000 människor dog av sjukdomar relaterade till luftföroreningar I Afghanistan medan mindre än 3 5000 person dog till följd av krig.
Vad är smog?
Många av de mest förorenade städerna har problem med smog. Så vad är egentligen smog? Smog är en blandning av förorenad luft och dimma. Enbart dimma innehåller bara vatten. Men smog blandas med andra ämnen som kolväten. Smog kan orsakas av naturen som ett vulkanutbrott, som dock förorsakar tillfällig och övergående smog. Den smog som skapas av människans industrier brukar inte vara övergående eftersom det är framförallt kolförbränning i industrier som står för huvudsaken av smogen i de mest drabbade städerna. Här nedan följer 5 städer med mycket förorenad luft:
5 av världens mest förorenade städer
Kanpur – Indien
Den stad som oftast toppar listan på alla listor över världens mest förorenade städer är Indiens miljonstad Kanpur. Den näst största staden i den indiska delstaten Uttar Pradesh, Kanpur är belägen vid Gangesfloden och har runt 2,8 miljoner invånare. Det är den 12:e mest befolkade staden i hela Indien. Förutom att staden har en stor industri med många fabriker är den dessutom känd för sina lädergarverier som släpper ut farligt krom i luften.
Delhi – Indien
Med sina över elva miljoner invånare är Delhi en av de mest befolkade städerna i hela Indien. Delhi har tidigare rankats som den stad i världen som har mest luftföroreningar, men staden är fortfarande med i topp-tio-ligan. Delhi kämpar mot bland annat bränning av närbelägna risfält, gaser från bränning av avfall och bilavgaser. Under 2019 kunde 30 flygplan få omdirigeras under en och samma dag på grund av att piloterna inte kunde se för smogen. Avgaserna från att vistas i Delhi över en dag sägs motsvara rökning av 50 cigaretter.
Rawalpindi – Pakistan
Rawilpindi är en stad med drygt två miljoner invånaare belägen i norra Pakistan. Innan 60-talet var Rawalpindi Pakistans huvudstad. Många olika industrier är samlade till det här området som valsverk, lädergarverier, marmorfabriker och oljeraffinaderier. Alla dessa industrier kan inverka negativt på luftkvaliteten.
Bamenda – Kamerun
Bamenda är beläget i västra Kamerun. Folkmängden ligger på omkring 270 000 invånare vilket gör Bamenda till Kameruns tredje mest befolkade stad. Skogsavverkning tillsammans med skiftande vädermönster är huvudorsaken till stadens dåliga luftkvalitet. Det här är också den stad som rankas som den mest förorenade efter Indiens städer.
Al Ahmadi – Kuwait
Kuwait räknas som ett av de länder som har sämst luft. Många personer trängs på liten yta och självklart är oljeproduktionen stor. Al Ahmadi, en stad i Sydöstra Kuwait med omkring 400 000 invånare är den stad som drabbats hårdast. Oljeraffinaderierna är den stora boven, men Al Ahmadi här även andra fabriker som försämrar luftkvaliteten.